Curating the final exhibition space.

 

The workroom space has to be transformed to a proffessional exhibition area. This has required the group to lift and carry, scrub, sand, paint and clean. The photos show the transformation in just 3 days.

As students we have the chance to experience a taste at being an art curator for the duration of displaying the final exhibition.

A curators job can be compared to that of a movie director who is in control of every aspect of the production and starts with  vision and uses various methods to achieve this.

CONCEPTUALISE

This is the part where the curator imagines and designs the overall theme or story for the exhibition.

Things to consider for this process are

  • whats the purpose of the exhibition
  • how much space have is there
  • budget
  • cliental and expected visitor numbers
  • The artworks to be displayed

Before the curator begins a design needs to be drawn up taking into account meauserments of the space , materials already available and budget allowed.

It is extremely useful to visit other exhibitions to get the feel of what conveys a successful and innovative exhibition and what conveys a poor exhibition.

The curator needs to consider the juxtapositions between the various artworks displayed to capture the imagination and intrigue of the visitors especially on entering.

I once visited an exhibition in Bulgaria that showcased in a derelict warehouse. The natural light and breeze and added interest and enhanced each piece.

IMG_2723IMG_2719

CURATING THE EXHIBITION SPACE.

 The group started out with clearing away both rubbish and everyday art and design items. Then we needed to scrub, board out the areas and paint al the space white. We were reminded that this will be a relevant and important part of any future exhibitions we are wanting to display our work in.

Decisions had to be made about whose pieces would hang where and how the curators needs to consider how each piece will look in the space and which pieces need to be hung together for the best effect.

The process was made more difficult because not all the pieces where in the studio space and it was hard to make the final decision.

Finally the space began to take shape and the transformation began, this added to the energy of the process and when we started to see all the final pieces that students where bringing in a renewd sense of pride and excitment took over.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s